in ,

Pembangkang tak gembira bantuan kerajaan kepada rakyat

ENTAH kenapa bantuan menerusi pakej rangsangan ekonomi daripada kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin terus dipersoal pembangkang.

Dalam situasi negara sedang kritikal dari sudut ekonomi dan kesihatan dalam berhadapan pandemik Koronavirus (Covid-19), pembangkang pula terus melaung ‘demokrasi berparlimen’.

Tindakan bantuan bernilai hampir RM300 bilion menerusi pakej rangsangan ekonomi diumumkan karajaan dipertikai hanya kerana tidak melalui parlimen.

Sedangkan yang berlaku adalah rakyat gembira dengan pemberian menerusi tawaran pelbagai pakej.

Tetapi mereka seolah-olah tidak kisah. Malah kelihatan tidak gembira kerana bukan Pakatan Harapan (PH) yang mengumumkannya.

Berdasarkan kenyataan Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan karim, pemberian bantuan kerajaan itu boleh dianggap sebagai tidak sah.

Menurutnya, Muhyiddin perlu mematuhi prosedur Parlimen dan perbelanjaan RM295 bilion perlu diluluskan oleh Dewan Rakyat.

“Malaysia sebuah negara yang bergerak atas lunas kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan.

“Tujuan yang baik sekalipun tidak dianggap sah sekiranya cara digunakan adalah salah. Ringkasnya, tujuan tidak menghalalkan cara,” katanya dalam Facebook semalam.

Beliau berkata demikian mengulas pengumuman Muhyiddin yang mengumumkan pakej khas menyuntik sejumlah dana bagi menstabilkan ekonomi negara.

Halaman: 1 2

Sindiket jual dokumen palsu ujian Covid-19 dibongkar, warga Bangladesh dicekup

11 Makanan Anak Ikan Laga Terbaik Agar Cepat Besar